Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Brokuły z oliwkami

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag brokułów
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 gałązka zielonego tymianku
  • 1-2 liście laurowe
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czarnych drylowanych oliwek
  • sól, pieprz
  • cukier
Brokuły podziel na różyczki, a ich łodygi obierz ze skóry i pokrój w dość grube plastry.

W płaskim rondlu zagotuj wino z tymiankiem, liśćmi laurowymi, czosnkiem i skórką otartą z połowy cytryny. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, a następnie wyjmij czosnek, liście laurowe i tymianek, dodaj za to sól, pieprz i cukier oraz włóż przygotowane brokuły. Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na niewielkim ogniu mniej więcej 15 minut. Następnie wyjmij brokuły łyżką cedzakową i odparuj wywar do 2-3 łyżek. Dodaj oliwę, wymieszaj i włóż z powrotem brokuły wraz z pokrojonymi w grube plasterki oliwki. Teraz przykryj rondel i jeszcze chwilę potrzymaj go na małym ogniu.

Tak przyrządzone brokuły stanowią pyszną gorącą przekąskę lub mogą być smakowitym dodatkiem do mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...