- 50 dag brokułów
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2-3 ząbki czosnku
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 gałązka zielonego tymianku
- 1-2 liście laurowe
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 łyżki czarnych drylowanych oliwek
- sól, pieprz
- cukier
W płaskim rondlu zagotuj wino z tymiankiem, liśćmi laurowymi, czosnkiem i skórką otartą z połowy cytryny. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, a następnie wyjmij czosnek, liście laurowe i tymianek, dodaj za to sól, pieprz i cukier oraz włóż przygotowane brokuły. Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na niewielkim ogniu mniej więcej 15 minut. Następnie wyjmij brokuły łyżką cedzakową i odparuj wywar do 2-3 łyżek. Dodaj oliwę, wymieszaj i włóż z powrotem brokuły wraz z pokrojonymi w grube plasterki oliwki. Teraz przykryj rondel i jeszcze chwilę potrzymaj go na małym ogniu.
Tak przyrządzone brokuły stanowią pyszną gorącą przekąskę lub mogą być smakowitym dodatkiem do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz