Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Cukinia z pieczarkami

Składniki:
  • 3 małe cukinie (ok. 50 dag)
  • 15-20 dag pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Cukinie umyj, osusz i pokrój w centymetrową kostkę (nie obieraj ze skórki!). Pieczarki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, potem starannie osusz i pokrój w płatki.

Na patelni rozgrzej po łyżce oliwy i masła, dodaj pieczarki i smaż je na średnim ogniu, aż płyn odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić; przełóż je na talerzyk. Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz, włóż cukinię i smaż 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się rumienić. Na koniec dodaj pieczarki, posyp solą i pieprzem, wymieszaj, podgrzej i od razu podawaj z chlebem razowym lub grahamką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...