Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Brokuły w winie

Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag brokułów
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • mielony biały pieprz
Brokuły umyj, osusz, a ich łodygi obierz i głęboko natnij na krzyż.

W dużym płaskim rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, włóż brokuły i razem podsmaż przez 1-2 minuty i dopiero teraz posyp solą i pieprzem. Wino wlewaj stopniowo, cienką strużką, a następnie przykryj rondel i duś brokuły na niewielkim ogniu przez około 20 minut.

Znakomicie pasują do delikatnych pieczeni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...