Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kabaczki faszerowane

Składniki na 6 porcji:
  • 4 młode nieduże kabaczki
  • po 20 dag mielonej wieprzowiny i cielęciny
  • 1 duża cebula
  • 1 namoczona w mleku bułka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego w płynie
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
Drobniutko posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj łyżkę masła i mielone mięso. Chwilę smaż mieszając, a następnie przestudź. Odciśniętą z mleka bułkę połącz z mięsem, posiekaną zieloną pietruszką, solą, pieprzem i mieloną papryką. Wbij jajo i wyrób farsz.

Umyte kabaczki przekrój wzdłuż na pół i usuń z nich pestki. Połówki kabaczków wrzucić na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym delikatnie wyjmij łyżką cedzakową. Przelej je zimną wodą i osusz ściereczką. Teraz nadziej łódeczki przygotowanym farszem, włóż je do rondla wysmarowanego pozostałym masłem. Po lekkim skropieniu bulionem przykryj i duś na niewielkim ogniu około 20 minut.

Śmietanę dokładnie rozkłóć z mąką, sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Wlej ją do rondla z kabaczkami, delikatnie wymieszaj i podgrzewaj (bez przykrycia) tak długo, aż sos zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...