- 4 młode nieduże kabaczki
- po 20 dag mielonej wieprzowiny i cielęciny
- 1 duża cebula
- 1 namoczona w mleku bułka
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 jajo
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego w płynie
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielona papryka
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Umyte kabaczki przekrój wzdłuż na pół i usuń z nich pestki. Połówki kabaczków wrzucić na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym delikatnie wyjmij łyżką cedzakową. Przelej je zimną wodą i osusz ściereczką. Teraz nadziej łódeczki przygotowanym farszem, włóż je do rondla wysmarowanego pozostałym masłem. Po lekkim skropieniu bulionem przykryj i duś na niewielkim ogniu około 20 minut.
Śmietanę dokładnie rozkłóć z mąką, sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Wlej ją do rondla z kabaczkami, delikatnie wymieszaj i podgrzewaj (bez przykrycia) tak długo, aż sos zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz