Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Biszkopt z owocami

Składniki:
    biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
  • 70 dag świeżych owoców lub 50 dag rozmrożonych (jagody, maliny)
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego 2-proc. (30 dag) lub jogurt i galaretka (np. malinowa, cytrynowa)
  • tłuszcz do formy
Jaja utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, do której stopniowo dodawaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Przełóż ciasto do wysmarowanej tortownicy. Piecz około 30 minut w temperaturze 180-200°C. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, a po ostygnięciu przekrój na dwa placki. Na dolny placek wyłóż owoce, polej je jogurtem i przykryj drugą połową biszkoptu.

Żeby wszystko razem ładnie wyglądało na stole, wierzch polej sokiem z owoców, przybierz owocami i zalej jogurtem lub galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...