- 6 bananów
- 20 dag cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
- 2 surowe białka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kieliszek rumu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
Mleko zagotuj z łyżką cukru, dodaj rozrobioną w łyżce wody mąkę ziemniaczaną i, mieszając, pogotuj na maleńkim ogniu, aż sos zgęstnieje. W tym momencie wlej dokładnie rozmieszane z rumem surowe żółtko, ustaw rondelek na garnku z gotującą się wodą i ucieraj krem na parze do chwili, aż pokażą się pęcherzyki.
Teraz ubij na sztywno pianę z białek i cukru pudru.
Kremem z mleka zalej banany, obłóż je ubitą pianą, posyp orzechami i wstaw do zapieczenia w nagrzanym piekarniku. Gdy zauważysz, że piana już się zarumienia, będzie to sygnał, że deser jest gotowy do bezzwłocznego podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz