Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Banany w rumie po brazylijsku

Składniki:
  • 6 bananów
  • 20 dag cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 surowe białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
Podaną ilość cukru stop w rondlu z niewielką ilością wody, uzyskując w ten sposób karmel. Obrane banany przetnij wzdłuż na pół, leciutko skrop sokiem z cytryny, włóż do karmelu i podduś na maleńkim ogniu. Gdy banany zmiękną, a karmel zgęstnieje, przenieś je do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia

Mleko zagotuj z łyżką cukru, dodaj rozrobioną w łyżce wody mąkę ziemniaczaną i, mieszając, pogotuj na maleńkim ogniu, aż sos zgęstnieje. W tym momencie wlej dokładnie rozmieszane z rumem surowe żółtko, ustaw rondelek na garnku z gotującą się wodą i ucieraj krem na parze do chwili, aż pokażą się pęcherzyki.

Teraz ubij na sztywno pianę z białek i cukru pudru.

Kremem z mleka zalej banany, obłóż je ubitą pianą, posyp orzechami i wstaw do zapieczenia w nagrzanym piekarniku. Gdy zauważysz, że piana już się zarumienia, będzie to sygnał, że deser jest gotowy do bezzwłocznego podania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...