- 30 dag fasoli
- 75 dag buraków
- 3 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 2 jabłka
- 50 dag ziemniaków
- 2 zielone ogórki
- 3-4 pomidory
- 1/2 szklanki śmietany
- sok z cytryny lub zakwas z buraków
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, cukier
Obraną i drobno posiekaną cebulę lekko podduś w rondlu na maśle i zalej wrzątkiem. Oskrobaną i umytą marchewkę pokrój w plasterki, obrane i umyte ziemniaki - w kostkę i razem z marchewką dorzuć do cebuli, osól i ugotuj do miękkości. Rozgotuj też w odrobinie wrzątku umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka.
Obrane buraki zetrzyj na grubej tarce, połącz z ziemniakami i fasolą i - jeśli trzeba - dolej wrzącej wody. Dodaj jabłka i śmietanę i przypraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ogórki i pomidory umyj (pomidory sparz i zdejmij z nich skórki), pokrój na plastry, rozłóż na talerze, zalej gorącym barszczem i posyp zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz