Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Barszcz z warzywami

Składniki na 10 porcji:
  • 30 dag fasoli
  • 75 dag buraków
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 zielone ogórki
  • 3-4 pomidory
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sok z cytryny lub zakwas z buraków
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, cukier
Fasolę namocz na kilka godzin i ugotuj, soląc dopiero pod koniec. Buraki dokładnie umyj, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości.

Obraną i drobno posiekaną cebulę lekko podduś w rondlu na maśle i zalej wrzątkiem. Oskrobaną i umytą marchewkę pokrój w plasterki, obrane i umyte ziemniaki - w kostkę i razem z marchewką dorzuć do cebuli, osól i ugotuj do miękkości. Rozgotuj też w odrobinie wrzątku umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka.

Obrane buraki zetrzyj na grubej tarce, połącz z ziemniakami i fasolą i - jeśli trzeba - dolej wrzącej wody. Dodaj jabłka i śmietanę i przypraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ogórki i pomidory umyj (pomidory sparz i zdejmij z nich skórki), pokrój na plastry, rozłóż na talerze, zalej gorącym barszczem i posyp zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...