Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Beszamel

Składniki na 4 porcje:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • lub 2 szklanki zimnego mleka
  • lub też 2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz
Masło roztop, następnie dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj zimny bulion (lub zimne mleko, lub też śmietankę) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania sos dopraw sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...