Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Chiński sos do ryb

Składniki:
  • 1 łyżka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
Obraną cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Zagotuj bulion w szklance wody, dodaj cebulę i czosnek, sos sojowy, cukier, pieprz i skórkę z cytryny. Całość chwilę gotuj na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź zimną wodą (2 łyżki), dodaj do wywaru i, stale mieszając, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec wlej sok z cytryny, całość wymieszaj.

Sos jest doskonały zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...