Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Torcik biszkoptowy z owocami

Składniki:
    ciasto:
  • 4 jaja
  • 16 dag cukru
  • 12 dag mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka margaryny
    nadzienie:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1-litrowy słoik owoców w kompocie (np. moreli, wydrylowanych wiśni, brzoskwiń, ananasa)
Na początku nagrzej piekarnik do 180°C, małą tortownicę (boki i spód) wyłóż odpowiednio przyciętym papierem posmarowanym margaryną.

Jaja i cukier ubij mikserem na gęstą masę, a potem dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ubijaj. Ciasto przełóż do tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut, nie otwierając drzwiczek! Po upieczeniu ostudź, nadetnij dookoła ostrym nożem i przekrój mocną nitką na 2 krążki jednakowej grubości.

Śmietankę ubij, z kompotu wyjmij owoce. Oba krążki biszkoptu starannie posmaruj teraz ubitą śmietanką (3 łyżki zostaw do dekoracji). Na jednym krążku ułóż owoce (kilka też zostaw do dekoracji).

Wierzch ozdób bitą śmietaną i owocami.

Torcik wstaw co najmniej na 12 godzin do lodówki. Kremówkę możesz zastąpić śmietanką w proszku.

Uwaga! Na środku tortu - jeśli jest to torcik urodzinowy - wbij odpowiednią ilość świeczek i „wypisz” (są odpowiednie „pisaki” z cukru pudru) imię solenizanta. Z okazji Wielkanocy możesz udekorować torcik małymi jajeczkami z cukru lub czekolady lub kurczaczkami oraz gałązką zielonej borówki. Na Boże Narodzenie - najlepszy będzie Mikołaj i gałązka świerku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...