- ciasto:
- 4 jaja
- 16 dag cukru
- 12 dag mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka margaryny
- nadzienie:
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1-litrowy słoik owoców w kompocie (np. moreli, wydrylowanych wiśni, brzoskwiń, ananasa)
Jaja i cukier ubij mikserem na gęstą masę, a potem dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ubijaj. Ciasto przełóż do tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut, nie otwierając drzwiczek! Po upieczeniu ostudź, nadetnij dookoła ostrym nożem i przekrój mocną nitką na 2 krążki jednakowej grubości.
Śmietankę ubij, z kompotu wyjmij owoce. Oba krążki biszkoptu starannie posmaruj teraz ubitą śmietanką (3 łyżki zostaw do dekoracji). Na jednym krążku ułóż owoce (kilka też zostaw do dekoracji).
Wierzch ozdób bitą śmietaną i owocami.
Torcik wstaw co najmniej na 12 godzin do lodówki. Kremówkę możesz zastąpić śmietanką w proszku.
Uwaga! Na środku tortu - jeśli jest to torcik urodzinowy - wbij odpowiednią ilość świeczek i „wypisz” (są odpowiednie „pisaki” z cukru pudru) imię solenizanta. Z okazji Wielkanocy możesz udekorować torcik małymi jajeczkami z cukru lub czekolady lub kurczaczkami oraz gałązką zielonej borówki. Na Boże Narodzenie - najlepszy będzie Mikołaj i gałązka świerku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz