Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Befsztyki z masłem ziołowym

Składniki:
  • 4 befsztyki z polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 4 liście sałaty
  • 4 plasterki cytryny
  • sól, pieprz
    masło ziołowe:
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1 łyżeczka bazylii
    ponadto:
  • smażone ziemniaki (minifrytki)
  • zielona sałata mieszana
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
Przygotuj masło ziołowe: w misce drewnianą łyżką utrzyj najpierw samo masło, potem z dodatkiem estragonu, natki i bazylii, uformuj wałeczek, zawiń go w folię, schłodź w lodówce do momentu podania.

Teraz usmaż minifrytki, a w tym czasie przygotuj zieloną sałatę mieszaną - połącz z przygotowanym sosem.

Befsztyki lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą najpierw pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz i smaż befsztyki najpierw na dużym ogniu, później na nieco mniejszym. Jeśli mają być krwiste, to smaż je ziołowego z każdej strony po 3 minuty, jeśli dobrze wysmażone - to po 4-5 minut. Do stołu podaj na półmisku wyścielonym liśćmi sałaty. Na każdym z befsztyków umieść plasterek cytryny z krążkiem masła ziołowego na wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...