- 4 befsztyki z polędwicy wołowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 4 liście sałaty
- 4 plasterki cytryny
- sól, pieprz
- masło ziołowe:
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1 łyżeczka bazylii
- ponadto:
- smażone ziemniaki (minifrytki)
- zielona sałata mieszana
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
Teraz usmaż minifrytki, a w tym czasie przygotuj zieloną sałatę mieszaną - połącz z przygotowanym sosem.
Befsztyki lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą najpierw pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz i smaż befsztyki najpierw na dużym ogniu, później na nieco mniejszym. Jeśli mają być krwiste, to smaż je ziołowego z każdej strony po 3 minuty, jeśli dobrze wysmażone - to po 4-5 minut. Do stołu podaj na półmisku wyścielonym liśćmi sałaty. Na każdym z befsztyków umieść plasterek cytryny z krążkiem masła ziołowego na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz