Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Barszcz po podlasku

Składniki na 9 porcji:
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1-2 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, cukier
Umyte grzyby i śliwki namocz w osobnych rondelkach, zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości, odcedź - wywary zostaw.

Umyte buraki upiecz w piekarniku, obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę drobno poszatkuj, włóż do garnka, zalej gorącym wywarem z grzybów i ze śliwek, gotuj na niewielkim ogniu kilka minut.

Obraną marchew zetrzyj na grubej jarzynowej tarce, cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj marchew i chwilę smaż mieszając. Na końcu dodaj pokrojone w paseczki grzyby, koncentrat pomidorowy i wlej 2-3 szklanki przegotowanej wody. Wszystko gotuj na niewielkim ogniu około 10 minut. Potem włóż śliwki, połącz z ugotowaną kapustą i burakami, dopraw do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Wymieszaj i gotuj razem kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...