- 10 dag suszonych grzybów
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- 1-2 buraki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny lub ocet winny
- 2 łyżki oleju
- sól, cukier
Umyte buraki upiecz w piekarniku, obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę drobno poszatkuj, włóż do garnka, zalej gorącym wywarem z grzybów i ze śliwek, gotuj na niewielkim ogniu kilka minut.
Obraną marchew zetrzyj na grubej jarzynowej tarce, cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj marchew i chwilę smaż mieszając. Na końcu dodaj pokrojone w paseczki grzyby, koncentrat pomidorowy i wlej 2-3 szklanki przegotowanej wody. Wszystko gotuj na niewielkim ogniu około 10 minut. Potem włóż śliwki, połącz z ugotowaną kapustą i burakami, dopraw do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Wymieszaj i gotuj razem kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz