Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bananowe racuszki

Składniki na 4 porcje:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 15 dag cukru pudru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 8 pokrojonych w plasterki bananów
  • olej do smażenia
Obie mąki wymieszaj z mlekiem i rozbitymi jajami, a następnie zmiksuj lub utrzyj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę - tak, aby powstało gładkie ciasto (jeśli jest zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste - dolej 1-2 łyżki wody mineralnej).

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką formuj niewielkie racuszki i smaż je z obu stron na złoty kolor, po czym układaj na ogrzanym półmisku.

Racuszki możesz podać posypane mielonym cynamonem lub polane bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...