- 1 duży banan lub 2-3 mniejsze (30-40 dag)
- 3 szklanki niskotłuszczowego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 1-2 łyżki wiórków kokosowych lub tartej białej czekolady
Proszek budyniowy i cukier rozpuść w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlewaj zawiesinę budyniową i, cały czas mieszając, gotuj do czasu, aż zgęstnieje. Następnie banany zalej gorącym budyniem, posyp wiórkami kokosowymi lub tartą czekoladą. Deser smakuje najlepiej na gorąco.
Budyń możesz również podawać z ulubionymi dodatkami, np. rodzynkami, figami, migdałami, wiórkami kokosowymi, tartą czekoladą, syropem, konfiturami, świeżymi owocami (czereśniami, morelami, jagodami i innymi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz