Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bakłażany z oliwkami i pomidorami

Składniki:
  • 3 małe bakłażany
  • 30 dag drobnych pomidorów
  • 10-15 czarnych oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
    sos:
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Bakłażany umyj, pokrój w kostkę, posyp lekko solą i odstaw na godzinę. Potem odsącz i obgotuj (około 5 minut). Po ugotowaniu musisz je odcedzić, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ze sparzonych pomidorów zdejmij skórkę i pokrój je na cienkie plasterki.

Przygotuj sos: wymieszaj starannie oliwę, ocet winny, tymianek, sól i pieprz. W płaskiej salaterce ułóż plasterki pomidorów, na nich połóż kostki bakłażana, wierzch przykryj oliwkami. Całość polej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...