- 4 okrągłe bakłażany
- 1 duża cebula
- 10 dag groszku (świeżego lub mrożonego)
- 10 dag marchewki
- 25 dag pomidorów
- 10 dag masła
- słodka mielona papryka
- imbir
- sól, biały pieprz
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Bakłażany przekrój wzdłuż, wyjmij miąższ, zostawiając boki grubości 1 cm, miąższ posiekaj w kostkę. Tak przygotowane „łódeczki” z bakłażana osól i oprósz pieprzem. Na patelni smaż na maśle cebulę (2 łyżki), mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodaj resztę masła, rozgrzej je, po czym włóż posiekany miąższ bakłażanów oraz pomidory. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Posyp je papryką, solą i imbirem, wymieszaj.
„Łódeczki” bakłażanów ułóż w formie do pieczenia wyłożonej arkuszem folii aluminiowej. Nałóż nadzienie i wstaw do piekarnika na 20 minut. Zapiekane bakłażany doskonale smakują z chlebem razowym lub bułką grahamką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz