Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bakłażany faszerowane ryżem

Składniki:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30-proc.
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 2 łyżeczki oregano
  • po 1 łyżce oliwy z oliwek i masła
  • 10 dag startego żółtego sera (gouda, cheddar)
  • sól
  • pieprz
Bakłażany umyj, osusz, zetnij grube końce, przekrój na pół, następnie wyjmij miąższ, pozostawiając ścianki grubości 1 cm. Wydrążone bakłażany posól i odstaw na pół godziny.

Ryż ugotuj na sypko i ostudź. Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, zdejmij z nich skórkę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i - ciągle mieszając - smaż na nim cebulę oraz czosnek aż cebula się zrumieni. Włóż pomidory, smaż 2 minuty, dodaj koncentrat pomidorowy, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.

Zestaw patelnię z ognia, włóż ryż, posyp solą, pieprzem, jarzynką i oregano, dokładnie wymieszaj. Bakłażany osusz w ręczniku kuchennym, napełnij farszem, posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...