- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30-proc.
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka jarzynki
- 2 łyżeczki oregano
- po 1 łyżce oliwy z oliwek i masła
- 10 dag startego żółtego sera (gouda, cheddar)
- sól
- pieprz
Ryż ugotuj na sypko i ostudź. Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, zdejmij z nich skórkę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i - ciągle mieszając - smaż na nim cebulę oraz czosnek aż cebula się zrumieni. Włóż pomidory, smaż 2 minuty, dodaj koncentrat pomidorowy, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.
Zestaw patelnię z ognia, włóż ryż, posyp solą, pieprzem, jarzynką i oregano, dokładnie wymieszaj. Bakłażany osusz w ręczniku kuchennym, napełnij farszem, posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz