- 4 bakłażany
- 6 filetów śledzi korzennych lub sardeli
- 10-12 czarnych oliwek bez pestek
- 1/2 szklanki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 5-6 kromek bułki
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki śmietanki
- 3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Kromki bułki pokrój w małą kostkę i zrumień na gorącej patelni z dodatkiem masła. Kiedy przestygną, skrop je śmietanką.
Filety, oliwki, obrany czosnek, kapary i wydrążony z bakłażanów miąższ drobniutko posiekaj, następnie wymieszaj go z zieloną pietruszką, tymiankiem i grzankami. Dopraw do smaku pieprzem, cukrem oraz solą.
W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ciasno ułóż osuszone połówki bakłażanów, nadziej je przygotowanym farszem i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj około 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz