Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bakłażany śródziemnomorskie

Składniki na 4 porcje:
  • 4 bakłażany
  • 6 filetów śledzi korzennych lub sardeli
  • 10-12 czarnych oliwek bez pestek
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 5-6 kromek bułki
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki śmietanki
  • 3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na pół i wydrąż połowę miąższu. Połówki bakłażanów lekko posól, odstaw na pół godziny.

Kromki bułki pokrój w małą kostkę i zrumień na gorącej patelni z dodatkiem masła. Kiedy przestygną, skrop je śmietanką.

Filety, oliwki, obrany czosnek, kapary i wydrążony z bakłażanów miąższ drobniutko posiekaj, następnie wymieszaj go z zieloną pietruszką, tymiankiem i grzankami. Dopraw do smaku pieprzem, cukrem oraz solą.

W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ciasno ułóż osuszone połówki bakłażanów, nadziej je przygotowanym farszem i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj około 1 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...