Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bakłażany po gruzińsku

Składniki:
  • 4 spore bakłażany
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • po szczypcie przyprawy curry i cukru
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone bakłażany po odcięciu łodyżek przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy (oleju) i usmaż połówki bakłażanów, rumieniąc je z obu stron (po 4-5 minut z każdej).

Przygotuj sos: drobno pokrojony czosnek, cebulę i łodygi selera naciowego wkładaj do zmiksowania, dodaj sól, pieprz, curry i cukier, wlej ocet i oliwę. Wszystko dokładnie zmiksuj, wymieszaj z orzechami, przelej do miseczki i odstaw do lekkiego schłodzenia. Przed podaniem polej potrawę schłodzonym sosem. Podawaj na zimno i ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...