Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bakłażany zapiekane z pomidorami

Składniki na 4 porcje:
  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól, pieprz
Bakłażany umyj, pokrój w plastry grubości 1 cm. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i pokrój w ćwiartki. Teraz obierz czosnek, rozgnieć go z solą.

Następnie na dużej patelni rozgrzej olej, smaż bakłażany na średnim ogniu 2-3 minuty. W naczyniu do zapiekania ułóż rzędami plastry bakłażanów, a na nich plasterki pomidorów, tak by bakłażany były tylko częściowo zakryte. Posyp tartą bułką, drobno posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem.

Wstaw bakłażany do piekarnika, zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...