Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka z rodzynkami

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 10 dag rodzynek sułtańskich i korynckich
  • cukier waniliowy
    polewa:
  • gotowa polewa czekoladowa
    do dekoracji:
  • białe wiórki kokosowe
Masło utrzyj tak, aby było puszyste, potem dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzyj, aby nie było grudek. Z białek ubij sztywną pianę i stopniowo dokładaj ją do ciasta. Na końcu wsyp rodzynki i ostrożnie wymieszaj. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, po czym napełnij ją ciastem i wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika na 40-50 minut.

Po upieczeniu i przestudzeniu babkę wyjmij z formy i oblej polewą czekoladową przygotowaną według receptury podanej na opakowaniu. Babkę udekoruj wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...