Składniki:ciasto: - 50 dag mąki
- 20 dag cukru
- 20 dag masła
- 5 jaj
- 1 szklanka mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- po 10 dag rodzynek sułtańskich i korynckich
- cukier waniliowy
polewa: - gotowa polewa czekoladowa
do dekoracji: - białe wiórki kokosowe
Masło utrzyj tak, aby było puszyste, potem dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzyj, aby nie było grudek. Z białek ubij sztywną pianę i stopniowo dokładaj ją do ciasta. Na końcu wsyp rodzynki i ostrożnie wymieszaj. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, po czym napełnij ją ciastem i wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika na 40-50 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu babkę wyjmij z formy i oblej polewą czekoladową przygotowaną według receptury podanej na opakowaniu. Babkę udekoruj wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz