Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka kresowa

Składniki:
  • 10 dag gryczanej mąki
  • 10 dag migdałów
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 4 jaja
  • mielone goździki
  • po 20 dag masła i cukru
  • sól
Migdały sparz, obierz ze skórki, posiekaj. Utrzyj na pianę masło z cukrem i, cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku i łyżce mąki.

Ubij na sztywno pianę z białek, połącz z ciastem i migdałami, dodaj szczyptę soli i goździków. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.

Formę lekko wysmaruj masłem, wlej ciasto, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 30-35 minut. Udekoruj płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...