Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka piegusek

Składniki:
    ciasto:
    po 20 dag: mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 20 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 4 jaja
  • 25 dag maku
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • aromat migdałowy
    polewa:
  • 1 białko
  • 10 dag cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
    do dekoracji: mak jasny i niebieski
Masło utrzyj na puszystą masę i ucieraj dalej, dodając stopniowo jaja (po jednym), potem cukier i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Do masy wlej teraz mleko i wsyp suchy mak. Ciasto starannie wymieszaj i włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut.

Przygotuj polewę: białko i cukier puder utrzyj do białości, pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.

Kiedy babka się upiecze i przestygnie, delikatnie wyjmij ją z formy, oblej polewą, a następnie fantazyjnie obsyp makiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...