- ciasto:
- po 20 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
- 20 dag masła
- 30 dag cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka mleka
- aromat waniliowy
- 2 łyżki kakao
- polewa:
- polewa z białej czekolady
- do dekoracji:
- posypka czekoladowa
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ciastem.
Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przełóż 2/3 ciasta. Pozostałą część dokładnie wymieszaj z kakao i wylej na wierzch jasnego ciasta. Babkę wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 45 minut.
Kiedy babka ostygnie, wyjmij ją delikatnie z formy, obficie polej polewą z białej czekolady i udekoruj posypką czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz