Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka dwukolorowa

Składniki:
    ciasto:
  • po 20 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki kakao
    polewa:
  • polewa z białej czekolady
    do dekoracji:
  • posypka czekoladowa
Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, po czym dalej ucieraj najpierw z dodatkiem samego tylko masła, a później z dosypanymi jeszcze obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ucieraj, aż powstanie puszysta masa. Pod koniec wlej mleko i aromat.

Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ciastem.

Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przełóż 2/3 ciasta. Pozostałą część dokładnie wymieszaj z kakao i wylej na wierzch jasnego ciasta. Babkę wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 45 minut.

Kiedy babka ostygnie, wyjmij ją delikatnie z formy, obficie polej polewą z białej czekolady i udekoruj posypką czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...