Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka Julka

Składniki:
    ciasto:
  • 12 dag kaszy manny
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • 20 dag bakalii (rodzynki, orzechy, figi, daktyle, migdały)
    polewa:
  • gotowa polewa czekoladowa
    do dekoracji:
  • 2 dag posiekanych orzechów włoskich
Jajo utrzyj z cukrem, wymieszaj z utartym do białości masłem. Stopniowo - ciągle mieszając - dodawaj pozostałe składniki w następującej kolejności: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mleko i aromat. Wszystko razem utrzyj na pulchną masę i wsyp do niej przygotowane bakalie (posiekane orzechy i migdały, drobno pokrojone figi i daktyle).

Ciasto włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wstaw do średnio gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut.

Po upieczeniu i ostygnięciu babkę wyjmij z formy, posmaruj polewą przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu i całą obsyp orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...