- ciasto:
- 12 dag kaszy manny
- 12 dag mąki ziemniaczanej
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 5 dag masła
- 1 jajo
- 1/2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- 20 dag bakalii (rodzynki, orzechy, figi, daktyle, migdały)
- polewa:
- gotowa polewa czekoladowa
- do dekoracji:
- 2 dag posiekanych orzechów włoskich
Ciasto włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wstaw do średnio gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu babkę wyjmij z formy, posmaruj polewą przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu i całą obsyp orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz