Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka z ciasta parzonego

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  • 7 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 7 dag masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier waniliowy
  • 10 dag rodzynek
    lukier:
  • 15 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
3/4 szklanki mleka zagotuj i wrzącym zalej szklankę mąki. Drożdże rozpuść w pozostałym ciepłym mleku i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte dodaj do zaparzonego i wystudzonego ciasta, po czym wyrabiaj, dosypując pozostałą mąkę. Ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Żółtka i całe jajo ubij na parze na jednolitą masę. Starannie wymieszaj ją z cukrem i znów odstaw na 30 min. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki.

Przygotuj formę do pieczenia - wysmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą. Następnie wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio gorącego piekarnika i piecz około 40 minut.

Przygotuj lukier: z cukru, wody i octu ugotuj cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.

Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, dodaj na końcu sok i skórkę z cytryny. Upieczoną i ostudzoną babkę polej lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...