- ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 1 jajo
- 7 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 7 dag masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier waniliowy
- 10 dag rodzynek
- lukier:
- 15 łyżek cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
Żółtka i całe jajo ubij na parze na jednolitą masę. Starannie wymieszaj ją z cukrem i znów odstaw na 30 min. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki.
Przygotuj formę do pieczenia - wysmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą. Następnie wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio gorącego piekarnika i piecz około 40 minut.
Przygotuj lukier: z cukru, wody i octu ugotuj cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, dodaj na końcu sok i skórkę z cytryny. Upieczoną i ostudzoną babkę polej lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz