- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 15 dag masła
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
- farsz:
- 50 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 białko
- pieprz
- natka pietruszki
- do dekoracji:
- kolorowe papryki
Przygotuj pieczarki i cebulę - oczyść je, drobno pokrój i usmaż na oliwie. Z białka ubij sztywną pianę, połącz ją z pieczarkami, dopraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Upieczone, jeszcze ciepłe babeczki delikatnie wyjmij z foremek, napełnij farszem, a na koniec - wedle uznania - udekoruj kolorową papryką. Ułóż na blasze i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, aby farsz się zapiekł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz