Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Babeczki z pieczarkami

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
    farsz:
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 białko
  • pieprz
  • natka pietruszki
    do dekoracji:
  • kolorowe papryki
Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Następnie rozwałkuj schłodzone ciasto i wylep nim foremki (najlepiej każdą wytnij odpowiedni krążek i wciśnij go do środka). Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 180°C.

Przygotuj pieczarki i cebulę - oczyść je, drobno pokrój i usmaż na oliwie. Z białka ubij sztywną pianę, połącz ją z pieczarkami, dopraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Upieczone, jeszcze ciepłe babeczki delikatnie wyjmij z foremek, napełnij farszem, a na koniec - wedle uznania - udekoruj kolorową papryką. Ułóż na blasze i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, aby farsz się zapiekł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...