- 1 kg ziemniaków
- 6 dag mąki pszennej
- 4 dag słoniny
- sól
- farsz:
- 15 dag wieprzowiny
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 dag smalcu
- 1 cebula
- pieprz, sól
Ziemniaki umyj, 1/3 ugotuj w mundurkach, obierz i zmiel w maszynce do mięsa. Resztę surowych ziemniaków obierz i również zmiel, pozostaw na kilka minut w misce. Następnie masę odciśnij z soku i dodaj do niej pozostałą na dnie naczynia (po odlaniu soku) mąkę ziemniaczaną, masę z ugotowanych ziemniaków, mąkę pszenną i sól.
Teraz wyrób ciasto, uformuj dość gruby wałek i pokrój go na 2 cm placki. Na każdy placek nałóż porcję nadzienia, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na stolicy oprószonej mąką.
Zagotuj wodę z solą. Do wrzątku wkładaj tyle pyz, by mogły swobodnie pływać. Kiedy woda powtórnie zawrze, gotuj je na małym ogniu jeszcze około 15 min (przed odcedzeniem sprawdź, czy są ugotowane). Wyjmuj łyżką cedzakową, podawaj gorące, polane zrumienioną słoniną, z sezonową surówką lub sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz