Szukaj przepisów

czwartek, 27 września 2012

Miód pitny czwórniak

Składniki:
  • 2 kg miodu
  • 1 ½ kg cukru
  • 35 g kwasku cytrynowego
  • drożdże winiarskie tokaj, Portwein lub Shery
  • pożywka dla drożdży
Sposób przygotowania:
Przygotować matkę drożdżową ( 4 dni wcześniej ) . Uwarzyć 7 litrów brzeczki z 1 kg miodu i 1 kg cukru. W pięciu litrach wody rozpuścić miód i gotować przez pół godziny, zbierać pianę, dodać cukier i zagotować, dolać wody do 7 litrów. Ostudzić dodać kwasek cytrynowy i ⅔ pożywki. Przelać do gąsiora, dodać drożdże, zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, postawić w miejscu o temp. 20-22 °C. Po tygodniu dodatek 3 l brzeczki uwarzonej z 1 kg miodu i ½ kg cukru z rozpuszczoną w niej pozostałą pożywką. Po 3 – 5 tygodniach, gdy nastaw zacznie się klarować, ściągnąć znad osadu dla dofermentowania. Po 1 – 2 miesiącach zabieg ten powtórzyć. Po półrocznym leżakowaniu miód nabierze odpowiednich właściwości smakowo - zapachowych tj. dojrzeje (przestanie wytrącać się osad), miód można rozlać do butelek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...