Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Szczupak faszerowany

Składniki:
  • szczupak (ok. 1 kg)
  • 25 dag cielęciny
  • 1 jajo
  • 1 marchewka
  • 1/2 średniej pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Zacznij od przygotowania ryby: umyj ją, oczyść z łusek i spraw. Wszystkie warzywa umyj, oskrob. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w małe słupki, a cebulę posiekaj. Cielęcinę zmiel, dodaj jajo i bułkę tartą, na koniec wsyp koperek i dokładnie wyrób.

Przygotowaną masę mięsną wymieszaj z warzywami, masą naszpikuj rybę, natrzyj solą i pieprzem. Rybę zszyj nitką lub zepnij szpilkami do drobiu, a następnie ułóż na folii aluminiowej posmarowanej masłem i zawiń. Teraz wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...