- 70 dag odgłowionego dorsza
- lub 80 dag innej ryby
- masa rybna:
- mięso z ryby
- 6 dag czerstwej bułki
- 1/8 l mleka
- 8 dag cebuli
- 2 dag tłuszczu
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 2 dag kaszy manny
- 2 dag masła lub margaryny do posmarowania serwetki
- sos jarzynowy:
- 15 dag różnych warzyw
- 4 dag tłuszczu
- 3 dag mąki
- wywar z ryby
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sproszkowanej bazylii
Przyrządź masę rybną: mięso z ryby, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, uduszoną z tłuszczem cebulę zmiel, dodaj jajko, sól, pieprz, kaszę mannę, 3-4 łyżki mleka lub wody. Całość wyrób starannie na pulchną masę. Płócienną serwetkę (lub gruby pergamin) zmocz, posmaruj masłem i umieść w niej uformowaną w wałek masę rybną, a następnie ciasno zawiń serwetkę, obwiązując ją sznurkiem jak baleron. Drugą, umieszczoną na specjalnej podstawce rybę umieść w wanience (brytfannie) z gorącym wywarem, w którym powinna się powoli gotować przez godzinę.
Przygotuj sos: warzywa oczyść, opłucz, pokrój w paski, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj. Przygotuj też jasnozłotą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadź ją zimnym wywarem z ryby i zagotuj. Dodaj gotowane jarzyny i pokrojoną w paseczki włoszczyznę z wywaru, posól, dodaj pieprz i bazylię (można też dodać kilka łyżek śmietany).
Ugotowaną roladę odwiń z serwetki, ułóż na półmisku, pokrój w skośne plastry grubości 1 cm i pokryj sosem jarzynowym.
Roladę możesz podawać również z ziemniakami i sosem chrzanowym, pomidorowym, koperkowym, grzybowym, korniszonowym, albo z ćwikłą i ogórkiem. Roladę bez warzyw podaje się na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz