Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kruche babeczki I

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól
    ponadto:
  • 1 galaretka
Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekaj nożem. Teraz wsyp cukier, wbij żółtka i posiekaj. Szybko zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, przenieś na wałku i nałóż na ustawione obok siebie, posmarowane cienko masłem foremki. Przyciśnij wałek i odetnij nadmiar ciasta. Ciasto dociśnij dłonią do dna i brzegów foremek. Skrawki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i nakryj nim następne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuj widelcem, wyłóż folią aluminiową. Piecz 8-12 minut w temperaturze 200°C.

Ostudzone babeczki wyjmij z foremek, napełniaj dowolnym nadzieniem, np. galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...