Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Chłodnik z szyjkami rakowymi

Składniki:
  • 1 pęczek młodych buraczków
  • 1/2 kostki rosołu drobiowego
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 cytryny
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • kawałek wędzonej piersi indyka
  • 1 opakowanie szyjek raków w zalewie
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
Buraczki obierz, pokrój wraz z liśćmi, po czym zalej około 1,5 l gorącej wody. Ugotuj je, dodając sok z cytryny i kostkę rosołową. Ogórek obierz, usuń z niego nasiona, potem pokrój w słupki. Rzodkiewki oczyść, odetnij liście, opłucz i pokrój w talarki.

Pierś indyka pokrój na małe kawałki, szyjki rakowe osącz z zalewy. Koperek opłucz i drobno go posiekaj. Mąkę rozmieszaj ze śmietanką, wlej do wywaru i zagotuj. Na koniec dopraw do smaku, ostudź, dodaj warzywa, raki i mięso.

Chłodnik możesz przygotować na bazie zsiadłego mleka i śmietany. Ugotuj wywar z botwiny, ostudź go, wymieszaj ze zsiadłym mlekiem roztrzepanym ze śmietaną, następnie dodaj pokrojone warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...