- 1 pęczek młodych buraczków
- 1/2 kostki rosołu drobiowego
- 3/4 szklanki śmietanki
- 1 łyżka mąki
- 1/2 cytryny
- 1 długi ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- kawałek wędzonej piersi indyka
- 1 opakowanie szyjek raków w zalewie
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Pierś indyka pokrój na małe kawałki, szyjki rakowe osącz z zalewy. Koperek opłucz i drobno go posiekaj. Mąkę rozmieszaj ze śmietanką, wlej do wywaru i zagotuj. Na koniec dopraw do smaku, ostudź, dodaj warzywa, raki i mięso.
Chłodnik możesz przygotować na bazie zsiadłego mleka i śmietany. Ugotuj wywar z botwiny, ostudź go, wymieszaj ze zsiadłym mlekiem roztrzepanym ze śmietaną, następnie dodaj pokrojone warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz