Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ryż z jarzynami i szynką

Składniki:
  • 1 kg porów
  • brokuły
  • 3 marchewki
  • 17 dag ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 3/8 litra bulionu wołowego (z kostki)
  • 1 łyżeczka soli
  • biały pieprz
  • szczypta suszonego tymianku
  • 20 dag gotowanej chudej szynki
  • 25 dag pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pory oczyść ze starych liści, odkrój korzenie i ciemnozielone liście. Oczyszczone pory przekrój wzdłuż, dokładnie umyj i pokrój na plasterki. Potem umyj brokuły, oczyść je i podziel na różyczki. Umytą i pokrojoną marchewkę pokrój na talarki. Ryż umyj na sicie, osącz, wytrzyj do sucha w ścierce.

W dużym garnku rozgrzej teraz masło i zeszklij na nim ryż. Do ryżu dodaj pokrojone warzywa i duś razem przez chwilę. Następnie wlej bulion wołowy, dopraw całość solą, pieprzem, roztartym tymiankiem i gotuj dalej na bardzo małym ogniu przez 20-25 minut. Jeśli trzeba, dodaj trochę gorącej wody.

Szynkę pokrój w kostkę. Sparzone pomidory obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki, usuwając przy tym nasiona. Pokrojoną szynkę i pomidory dodaj do ryżu 10 minut przed końcem gotowania i lekko wymieszaj. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...