- 1 kg porów
- brokuły
- 3 marchewki
- 17 dag ryżu
- 1 łyżka masła
- 3/8 litra bulionu wołowego (z kostki)
- 1 łyżeczka soli
- biały pieprz
- szczypta suszonego tymianku
- 20 dag gotowanej chudej szynki
- 25 dag pomidorów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
W dużym garnku rozgrzej teraz masło i zeszklij na nim ryż. Do ryżu dodaj pokrojone warzywa i duś razem przez chwilę. Następnie wlej bulion wołowy, dopraw całość solą, pieprzem, roztartym tymiankiem i gotuj dalej na bardzo małym ogniu przez 20-25 minut. Jeśli trzeba, dodaj trochę gorącej wody.
Szynkę pokrój w kostkę. Sparzone pomidory obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki, usuwając przy tym nasiona. Pokrojoną szynkę i pomidory dodaj do ryżu 10 minut przed końcem gotowania i lekko wymieszaj. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz