Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka drożdżowa

Składniki:
    ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag masła
  • 5 dag rodzynek
  • 2 dag drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • aromat rumowy
    polewa czekoladowa:
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka i margaryny
  • tłuszcz do formy
    do dekoracji: wiórki kokosowe
Zacznij od przygotowania ciasta: na początku rozkrusz drożdże i zasyp je 1/4 częścią cukru, rozetrzyj i poczekaj, aż się rozpuszczą. Potem dodaj 1/5 mąki i część podgrzanego mleka (tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Rodzynki sparz i osącz na sicie. Żółtka utrzyj z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodaj utarte żółtka, pozostałą mąkę, mleko i energicznie wyrób ciasto - gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.

Masło roztop i dodaj do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrób. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy z tuleją (otworem w środku formy) o średnicy 21 cm i pozostaw do wyrośnięcia.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180 st. C przez 35-45 minut.

W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Składniki na polewę włóż do rondla i podgrzewaj, aż się połączą. Potem - cały czas mieszając - zagotuj. Przed podaniem ostudzoną babkę polej ciepłą polewą i posyp wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...