- ciasto:
- 150 ml mleka
- 10 dag cukru
- 5 dag wiórków kokosowych
- 5 dag masła
- 5 dag rodzynek
- 2 dag drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- aromat rumowy
- polewa czekoladowa:
- 5 dag mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka i margaryny
- tłuszcz do formy
- do dekoracji: wiórki kokosowe
Rodzynki sparz i osącz na sicie. Żółtka utrzyj z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodaj utarte żółtka, pozostałą mąkę, mleko i energicznie wyrób ciasto - gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.
Masło roztop i dodaj do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrób. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy z tuleją (otworem w środku formy) o średnicy 21 cm i pozostaw do wyrośnięcia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180 st. C przez 35-45 minut.
W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Składniki na polewę włóż do rondla i podgrzewaj, aż się połączą. Potem - cały czas mieszając - zagotuj. Przed podaniem ostudzoną babkę polej ciepłą polewą i posyp wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz