Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka łaciata

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 35 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 jaja
  • 1 szklanka śmietanki 12-proc.
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
    polewa:
  • gotowa polewa z czekolady białej i ciemnej
Masło utrzyj do białości, dodaj 25 dag cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ubij na sztywno pianę z białek i stopniowo łącz ją z ciastem. Powstałą masę podziel na dwie równe części - jedną z nich starannie wymieszaj z kakao oraz z pozostałym cukrem (10 dag).

Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą włóż ciasto białe i przykryj je ciastem kakaowym. Babkę wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 65 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posmaruj ciasto białą polewą, a gdy zastygnie, ozdób polewą ciemną. Obie polewy przygotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...