Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Kulebiak z rybą

Składniki na 8 porcji:
    ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier, sól
    farsz:
  • 50 dag filetów z sandacza lub szczupaka
  • (albo 3-4 głowy łososia ugotowane w bulionie warzywnym)
  • 3 ugotowane na twardo jaja
  • 1 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 1-2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Przygotuj ciasto: utrzyj drożdże z łyżką mąki, cukrem i połową letniego mleka, zostaw w ciepłym miejscu na kilkanaście minut. Do miski przesiej mąkę, wbij jajo i 2 żółtka, wlej stopione masło i mleko. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, po czym dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób gładkie, lśniące ciasto. Przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-40 minut.

Filety ze szczupaka natrzyj solą, skrop sokiem z cytryny, zostaw na kilka minut. Na patelni stop łyżkę masła, lekko zrumień posiekaną cebulę. Ugotowany ryż skrop sokiem z cytryny, dodaj cebulę, posiekaną zieloną pietruszkę, otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj, przykryj, zostaw na 30-40 minut.

Na patelni stop 1,5 łyżki masła, włóż filety z ryby, skrop winem i duś pod przykryciem około 20 minut. Miękką rybę wyjmij, ostudź, usuń skórę i ości, a rybę pokrój na kawałki (jeśli wykorzystujemy ugotowane łby łososia, należy oddzielić mięso, usunąć ości, a mięso pokroić na kawałki). Z pozostałego masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją przegotowaną, zimną wodą, połącz z sosem, w którym dusiła się ryba (lub kilkoma łyżkami wywaru z łbów łososia). Mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, włóż kawałki ryby, delikatnie wymieszaj, potem przestudź.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto (na grubość około 1 cm), przełóż je na posypaną mąką ścierkę. Na środku ułóż rybę w gęstym sosie, posyp posiekanymi jajami ugotowanymi na twardo, przykryj warstwą ryżu. Podnieś boki ciasta z obu stron, załóż jeden na drugi i mocno zlep. Formę wysmaruj tłuszczem. Przygotowany kulebiak przenieś ze ściereczką, ułóż w formie „szwem” do spodu i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wierzch ciasta natnij ostrym nożem w kilku miejscach (aby mogła uchodzić para z nadzienia), posmaruj rozbełtanym białkiem, wstaw do nagrzanego piekarnika (około 180°C) i piecz 40-50 minut. Potrawa jest równie smaczna zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...