Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Tymbaliki drobiowe

Składniki:
  • 40 dag piersi kurczaka
  • włoszczyzna
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 8 jajeczek przepiórczych
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka listków natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
Włoszczyznę obierz i opłucz. Mięso umyj, zalej wodą, posól i ugotuj wraz z włoszczyzną i przyprawami. Jajeczka ugotuj na twardo, ostudź, a potem ostrożnie obierz i przekrój na połówki. Wywar przecedź przez sito.

Miękkie mięso pokrój w kostkę, a marchewkę na plasterki. Następnie wymieszaj z 3 łyżkami zimnego wywaru żelatynę, a kiedy spęcznieje - rozpuść na parze. Do 4 szklanek wywaru doprawionego sokiem z cytryny wlej żelatynę i odstaw w chłodne miejsce.

Dno i boki małych foremek (lub filiżanek) oblej tężejącą galaretką, ułóż w nich jajeczka i listki natki. Teraz całość odstaw na pewien czas do lodówki, by galaretka stężała. Kukurydzę i groszek osącz na sitku, wymieszaj z mięsem i marchewką. Na koniec przełóż do foremek, zalej pozostałą galaretką i ponownie wstaw do lodówki.

Tymbaliki smakują najlepiej podane z ostrymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...