- 40 dag piersi kurczaka
- włoszczyzna
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 8 jajeczek przepiórczych
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka listków natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól
Miękkie mięso pokrój w kostkę, a marchewkę na plasterki. Następnie wymieszaj z 3 łyżkami zimnego wywaru żelatynę, a kiedy spęcznieje - rozpuść na parze. Do 4 szklanek wywaru doprawionego sokiem z cytryny wlej żelatynę i odstaw w chłodne miejsce.
Dno i boki małych foremek (lub filiżanek) oblej tężejącą galaretką, ułóż w nich jajeczka i listki natki. Teraz całość odstaw na pewien czas do lodówki, by galaretka stężała. Kukurydzę i groszek osącz na sitku, wymieszaj z mięsem i marchewką. Na koniec przełóż do foremek, zalej pozostałą galaretką i ponownie wstaw do lodówki.
Tymbaliki smakują najlepiej podane z ostrymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz