Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Terrina z indyka

Składniki:
  • 50 dag piersi indyka
  • 4 jaja
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki posiekanego oregano i bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
  • 2 łyżki zielonego pieprzu
  • biały pieprz
  • sól
  • masło do posmarowania folii
Na początku przygotuj mięso - dokładnie je opłucz, osusz, potem zmiel. Paprykę umyj i po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w drobną kostkę. Żółtka oddziel od białek i dokładnie wymieszaj z mięsem, śmietaną, ziołami, papryką i przyprawą do zup. Dopraw solą i białym pieprzem.

Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, delikatnie połącz je potem z masą pasztetową. Formę do pieczenia wyłóż posmarowaną masłem folią aluminiową i wysyp zielonym pieprzem. Teraz napełnij przygotowaną masą, przykryj szczelnie folią, po czym wstaw do naczynia z wodą. Danie umieść w piekarniku.

Piecz w temperaturze 220°C przez około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...