Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Flądra po bretońsku

Składniki:
  • 80 dag filetów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duży por
  • 2 cebule
  • 1 pęczek dymki
  • 1 duży seler naciowy
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietany
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, potem odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Umyty por pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Dymkę posiekaj, a seler naciowy pokrój w plasterki. Teraz w płaskim rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, zeszklij na nim cebulę, włóż przygotowane pory, dymkę i seler, skrop lekko sokiem z cytryny, dodaj cukier, szczyptę soli i pieprzu, chwilę duś na małym ogniu.

Żaroodporny półmisek starannie wysmaruj masłem, ułóż podduszone warzywa, na nich filety. Całość skrop winem, przykryj folią i wstaw na 20 minut do nagrzanego piekarnika.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z solą i pieprzem. Po zdjęciu folii rybę polej śmietaną, lekko potrząśnij naczyniem i zapiekaj jeszcze 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...