Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Żurek grzybowy

Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki wywaru z 50 g grzybów
  • 1 opakowanie żurku instant
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
Wywar grzybowy połącz z żurkiem (jeśli trzeba, garnek uzupełnij wodą). Dodaj obrany czosnek i liść laurowy. Chwilę gotuj, potem dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami.

Żur możesz zrobić również sama. Do 2-3 łyżek żytniej mąki dolej pół litra wody. Wymieszaj, po czym dodaj 2-3 obrane ząbki czosnku i skórkę razowego chleba. Naczynie przykryj gazą i odstaw na 5-7 dni w ciepłe miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...