Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Chrupiące gofry

Składniki na 10 gofrów:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 l śmietany lub mleka
  • szczypta soli
  • olej
    do dekoracji:
  • cukier puder
  • dowolne dodatki
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po jednym jajku, ucieraj ręcznie lub mikserem do uzyskania gęstej, puszystej masy. Do dość gęstego ciasta dodaj utartą skórkę z cytryny oraz śmietanę lub mleko. Starannie wymieszaj. Na środek rozgrzanej gofrownicy wylej 2 łyżki wazowe ciasta.

Każdy wafel piecz około 4 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...