Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pomidory zapiekane z jajkami

Składniki:
  • 4 duże pomidory
  • 7 jaj
  • 3 łyżki utartego żółtego sera
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • olej do formy
  • kilka liści sałaty
Pomidory umyj i osusz, zetnij wierzchy (w 1/4 wysokości) i ostrożnie wydrąż. Następnie obierz i posiekaj 2 ugotowane na twardo jajka oraz cebulę. Wymieszaj z opłukaną, osuszoną i pokrojoną natką. Wbij jajko, dodaj żółty ser, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij pomidory, do każdego wbij po jajku, ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 15-20 minut.

Podawaj na liściach sałaty. Pomidory możesz też napełnić farszem z pokrojonego miąższu pomidorowego, 20 dag twarożku i 3 żółtek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...