Składniki:- 4 duże pomidory
- 7 jaj
- 3 łyżki utartego żółtego sera
- 1 cebula
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
- olej do formy
- kilka liści sałaty
Pomidory umyj i osusz, zetnij wierzchy (w 1/4 wysokości) i ostrożnie wydrąż. Następnie obierz i posiekaj 2 ugotowane na twardo jajka oraz cebulę. Wymieszaj z opłukaną, osuszoną i pokrojoną natką. Wbij jajko, dodaj żółty ser, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij pomidory, do każdego wbij po jajku, ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 15-20 minut.
Podawaj na liściach sałaty. Pomidory możesz też napełnić farszem z pokrojonego miąższu pomidorowego, 20 dag twarożku i 3 żółtek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz