- 80-100 dag piersi z kurczaka
- 25 dag grzybów
- 4-5 cebul
- 5 dag margaryny do smażenia
- 500 ml bulionu drobiowego w płynie
- 3-4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek keczupu
- sól, pieprz
- 2 łyżki zieleniny
- 20 dag zielonej fasolki szparagowej
- 40 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę
Obrane i umyte grzyby (np. pieczarki) pokrój w plasterki i podsmaż na dwóch łyżkach margaryny razem z drobno posiekanymi cebulami. Smaż około 10 minut. Potem przełóż do dużego głębokiego rondla lub naczynia do zapiekanek i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Teraz dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, keczup, sól i pieprz do smaku. Całość posyp drobno posiekaną świeżą zieleniną: natką pietruszki albo koperkiem.
Podsmażone piersi drobiowe przełóż do naczynia, dodaj pokrojoną w niewielkie kawałki fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Wymieszaj. Naczynie wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i duś 35-40 minut.
Danie podawaj gorące, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, w naczyniu, w którym je przygotowywałaś.
Uwaga: na smażonych filetach utworzy się złocista chrupiąca skórka, jeśli do mąki użytej do panierowania dodasz odrobinę cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz