Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Ragout z kurczaka

Składniki na 6 porcji:
  • 80-100 dag piersi z kurczaka
  • 25 dag grzybów
  • 4-5 cebul
  • 5 dag margaryny do smażenia
  • 500 ml bulionu drobiowego w płynie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek keczupu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki zieleniny
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 40 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę
Opłukane piersi drobiowe lekko osusz i delikatnie rozbij tłuczkiem tak, by nie uszkodzić włókien. Następnie posyp pieprzem, solą i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż na niej piersi drobiowe z obu stron na złoty kolor.

Obrane i umyte grzyby (np. pieczarki) pokrój w plasterki i podsmaż na dwóch łyżkach margaryny razem z drobno posiekanymi cebulami. Smaż około 10 minut. Potem przełóż do dużego głębokiego rondla lub naczynia do zapiekanek i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Teraz dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, keczup, sól i pieprz do smaku. Całość posyp drobno posiekaną świeżą zieleniną: natką pietruszki albo koperkiem.

Podsmażone piersi drobiowe przełóż do naczynia, dodaj pokrojoną w niewielkie kawałki fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Wymieszaj. Naczynie wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i duś 35-40 minut.

Danie podawaj gorące, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, w naczyniu, w którym je przygotowywałaś.

Uwaga: na smażonych filetach utworzy się złocista chrupiąca skórka, jeśli do mąki użytej do panierowania dodasz odrobinę cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...