Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Żur na białej kiełbasie

Składniki:
  • 60 dag białej surowej kiełbasy
  • 3-4 szklanki zakiszonego żuru
  • 20 dag chudego wędzonego boczku
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
Grzyby namocz, a cebulę i czosnek obierz i poprzecinaj na mniej więcej równe 4 części. Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni.

Kiełbasę zalej małą ilością gorącej wody, dodaj grzyby, cebulę, 2 ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, po czym kiełbasę wyjmij i pokrój na plasterki.

A teraz do wywaru wlej żur i dodaj pozostały rozgnieciony czosnek, majeranek, kiełbasę i boczek. Na koniec wlej śmietanę, a jaja obierz, pokrój na cząstki i wrzuć do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...