- 60 dag białej surowej kiełbasy
- 3-4 szklanki zakiszonego żuru
- 20 dag chudego wędzonego boczku
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybów
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Kiełbasę zalej małą ilością gorącej wody, dodaj grzyby, cebulę, 2 ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, po czym kiełbasę wyjmij i pokrój na plasterki.
A teraz do wywaru wlej żur i dodaj pozostały rozgnieciony czosnek, majeranek, kiełbasę i boczek. Na koniec wlej śmietanę, a jaja obierz, pokrój na cząstki i wrzuć do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz