Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kapuśniak staropolski

Składniki na 6 porcji:
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1 duża włoszczyzna
  • 50 dag wieprzowiny (lub wołowiny z kością)
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki powideł
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
  • cukier
  • pieprz
  • sól
Grzyby dobrze umyj, zalej szklanką wody, odstaw na kilka godzin, a potem pokrój na paski. Mięso dokładnie opłucz, zalej 5-6 szklankami wody i gotuj 35 minut. Po upływie tego czasu dodaj pokrojoną w słupki lub w kostkę włoszczyznę i gotuj jeszcze 20 minut. Miękkie mięso wyjmij, a gdy przestygnie, pokrój na nieduże kawałki i z powrotem włóż do garnka.

W następnej kolejności dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, oraz - po chwili - lekko odciśniętą i pokrojoną kapustę. Gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Wtedy zupę wymieszaj z powidłami i rozgniecionymi ziarnami jałowca, zagęść jasną zasmażką zrobioną z mąki i masła, przypraw do smaku przyprawą do zup, sosów, sałatek, solą, cukrem i pieprzem.

Zupę podawaj z ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną lub z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...