- 30 dag kiszonej kapusty
- 1 duża włoszczyzna
- 50 dag wieprzowiny (lub wołowiny z kością)
- 5 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki powideł
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 3 ziarna jałowca
- 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
- cukier
- pieprz
- sól
W następnej kolejności dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, oraz - po chwili - lekko odciśniętą i pokrojoną kapustę. Gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Wtedy zupę wymieszaj z powidłami i rozgniecionymi ziarnami jałowca, zagęść jasną zasmażką zrobioną z mąki i masła, przypraw do smaku przyprawą do zup, sosów, sałatek, solą, cukrem i pieprzem.
Zupę podawaj z ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną lub z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz