- 40 dag białej kapusty
- 4-5 ziemniaków
- 1-2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 pomidory
- 30 dag białej kiełbasy
- 2 kostki rosołu drobiowego
- 1 płaska łyżka oleju
- szczypta kwasku cytrynowego (ewentualnie)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- cukier
- sól
Teraz zagotuj w garnku 5-6 szklanek wody, włóż kostki rosołowe i warzywa, gotuj pod przykryciem 15 minut. Następnie dodaj kiełbasę, ziemniaki i gotuj - też pod przykryciem - jeszcze 10 minut. Na 3 minuty przed końcem gotowania wyjmij z zupy kiełbasę, a wrzuć pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Kiełbasę pokrój w plasterki, włóż do garnka.
Zupę dopraw do smaku solą, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Bezpośrednio na talerzach obficie posyp koperkiem - udekorowana zielenią będzie wyglądała niezwykle apetycznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz