Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kapuśniak letni

Składniki na 6 porcji:
  • 40 dag białej kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 pomidory
  • 30 dag białej kiełbasy
  • 2 kostki rosołu drobiowego
  • 1 płaska łyżka oleju
  • szczypta kwasku cytrynowego (ewentualnie)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • cukier
  • sól
Kapustę cienko poszatkuj i dokładnie opłucz. Cebule drobno posiekaj i lekko zrumień na oleju, ziemniaki pokrój w kostkę, a uprzednio oskrobane marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Teraz zagotuj w garnku 5-6 szklanek wody, włóż kostki rosołowe i warzywa, gotuj pod przykryciem 15 minut. Następnie dodaj kiełbasę, ziemniaki i gotuj - też pod przykryciem - jeszcze 10 minut. Na 3 minuty przed końcem gotowania wyjmij z zupy kiełbasę, a wrzuć pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Kiełbasę pokrój w plasterki, włóż do garnka.

Zupę dopraw do smaku solą, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Bezpośrednio na talerzach obficie posyp koperkiem - udekorowana zielenią będzie wyglądała niezwykle apetycznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...