Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Grzybowa wigilijna

Składniki na 6 porcji:
  • 5-7 dag suszonych grzybów
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 25 dag gotowych łazanek
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
Starannie umyte grzyby włóż do garnka, zalej 6 szklankami wody i odstaw na 2 godziny, po czym gotuj w tej samej wodzie około 30 minut. Następnie dodaj oczyszczoną włoszczyznę, cebulę i kostkę bulionową, gotuj do czasu, aż warzywa i grzyby będą miękkie. Przecedź, dopraw wywar solą i pieprzem, wymieszaj z pokrojonymi w wąskie paski grzybami i zagotuj.

Łazanki ugotuj według instrukcji na opakowaniu, rozłóż na talerze, po czym zalej gorącą zupą i obficie posyp posiekaną natką. Kto lubi, może taką zupę zabielić kilkoma łyżkami dobrej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...