Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krupnik niemiecki

Składniki na 5 porcji:
  • 3 szklanki bulionu drobiowego w płynie
  • 15 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 2 szklanki wody
  • 10 dag kaszy perłowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 miodu
  • sól
Umyte śliwki zalej przegotowaną letnią wodą i zostaw je na całą noc. Następnego dnia śliwki ugotuj, przy czym połowę zmiksuj i przetrzyj przez sito, a resztę pokrój w cienkie paseczki.

Umytą kaszę zalej wywarem drobiowym i gotuj około 20 minut, po czym dodaj przetarte śliwki, wywar ze śliwek i pokrojone śliwki. Dopraw miodem i solą, wymieszaj i pogotuj jeszcze około pół godziny.

Na koniec zestaw zupę z ognia, włóż masło i całość wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...