- 3 buraki ćwikłowe średniej wielkości
- 3-4 łyżki przecieru buraczanego
- 40 dag wieprzowiny z kością
- 20 dag cienkiej kiełbasy
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 niecała szklanka gęstej śmietany
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
- 1 liść laurowy
- majeranek
- sok z 1 cytryny
- cukier
- pieprz
- sól
Oddzielone od kości mięso pokrój w drobną kostkę, kiełbasę - w półplasterki i wraz z burakami włóż do wywaru. Zagotuj go. Dodaj koncentrat buraczany i przyprawę do zup, zabiel śmietaną wymieszaną z mąką i jeszcze raz zagotuj. Na koniec dopraw barszcz solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Jeśli będzie taka potrzeba, dokwaś go sokiem z cytryny.
Barszcz smakuje najlepiej podany z ziemniakami z wody, okraszonymi stopioną słoninką. Do zakwaszenia barszczu można zamiast cytryny użyć soku z ogórków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz