Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Barszcz wiejski

Składniki na 6 porcji:
  • 3 buraki ćwikłowe średniej wielkości
  • 3-4 łyżki przecieru buraczanego
  • 40 dag wieprzowiny z kością
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 niecała szklanka gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
  • 1 liść laurowy
  • majeranek
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • sól
Buraki wyszoruj, ugotuj, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Teraz włóż do garnka mięso, obraną i umytą włoszczyznę oraz cebulę, czosnek i liść laurowy. Całość zalej 8 szklankami wrzącej wody i gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu przecedź.

Oddzielone od kości mięso pokrój w drobną kostkę, kiełbasę - w półplasterki i wraz z burakami włóż do wywaru. Zagotuj go. Dodaj koncentrat buraczany i przyprawę do zup, zabiel śmietaną wymieszaną z mąką i jeszcze raz zagotuj. Na koniec dopraw barszcz solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Jeśli będzie taka potrzeba, dokwaś go sokiem z cytryny.

Barszcz smakuje najlepiej podany z ziemniakami z wody, okraszonymi stopioną słoninką. Do zakwaszenia barszczu można zamiast cytryny użyć soku z ogórków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...